‘dubbelbesluit’

‘SGP zet deur voor vrouwen op kier’, zo luidde het bericht op de NOS vanmiddag. Een ‘dubbelbesluit’, wat gedwongen is genomen na de uitspraak van de Hoge Raad. Die heeft namelijk bepaald dat de SGP ook vrouwen op de kandidaatslijsten moet toestaan. Maar zoals in het artikel staat, blijft de partij bij het standpunt dat er in de politiek geen rol is weggelegd voor vrouwen.

“We hebben een opvatting, maar die opvatting mogen wij volgens geldend recht niet dwingend opleggen”, zo stelt SGP-voorzitter Van Leeuwen. Dat lijkt me nogal logisch meneer van Leeuwen, aangezien het uitsluiten van mensen op basis van hun geslacht een kant-en-klare vorm van discriminatie is en dus niet mag. “Stating the obvious“, zou je denken, maar de SGP stelt hier:

De uitspraak komt erop neer dat het gelijkheidsbeginsel nu zó absoluut wordt gemaakt, dat andere klassieke politieke en religieuze vrijheden erdoor worden weggedrukt.

Wat precies met “klassieke politiek” (de wereld van politiek gedomineerd door mannen?) bedoeld wordt is mij niet helemaal duidelijk. Ik zou juist denken dat de vrijheden in “klassieke politiek” man en vrouw voor de wet gelijk hebben gesteld. Maar volgens de SGP horen vrouwen niet thuis in de politiek.

Veel zal er niet veranderen door het besluit van de SGP. Vrouwen die de standpunten van de SGP steunen, zullen het spijtig genoeg zelfs eens zijn met de partij en zich niet opgeven voor de kieslijst. Van Leeuwen zegt dat er geen formele belemmering zal zijn voor vrouwen om zich op te geven. Juist; misschien niet formeel, maar het vrouwenstandpunt van de partij blijft verder hetzelfde. Mochten er vrouwen zijn die zich aanmelden, dan zijn er vast nog genoeg manieren om deze van de lijst te weren. “Niet geschikt”, of “spreekt de kiezer niet aan”? We zullen het zien.

De Deense, veelgeprezen serie Borgen legt de vinger op de zere plek. In de prachtige speech van minister-president Birgitte Nyborg, slaat zij de spijker op zijn kop:

Elma Munch, Helga Larsen, Karen Ankersted, Mathilde Malling Hauschultz.

I hope we all know these names. These are the four women who were the first of their gender to gain a seat in Parliament in 1918. And thus ended the Parliament debate about whether women are cut out to be politicians. To all of those who wish to debate wether women should enter politics on equal terms with men and ultimately make PM – I can only say: you’re 100 years behind.
So many insignificant topics have been discussed. Did any of you really believe I intended to resign and become a housewife? You must not know me at all then. I very much want to end all of these foolish discussions.

Not what gender the PM should be – but whom they feel is the best PM for Denmark.

Ook Kira Cochrane van the Guardian, heeft hier een zinnig artikel over geschreven: “there is still no map for women in power … If male is the default position, women will always be judged against it” vat het mooi samen. Ja, Borgen is een fictieve tv-serie – alhoewel je dit een gevalletje van “life imitating art” zou kunnen noemen – maar er wordt een belangrijk punt gemaakt: SGP, “you’re 100 years behind”. Tak!

Schermafbeelding 2013-01-14 om 18.05.27

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s